Stolpersteine

Wat zijn Stolpersteine ?

Stolpersteine zijn gedenksteentjes van 10 x 10 cm met een messing bovenkant en de tekst ‘Hier woonde … (naam, geboortejaar, jaar en plaats van deportatie, datum en plaats van overlijden)’. Deze steentjes worden zo genoemd omdat je er letterlijk over ‘struikelt’ met je hoofd en je hart. Je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.

De maker van de Stolpersteine is de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, die veel ‘sociaal bewogen kunst’ heeft gemaakt. Zijn motto is : “Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is”. Sinds 1994 heeft hij al meer dan 60.000 Stolpersteine gelegd op vele plekken in Europa. Een geweldig project, waarbij de kunstwerken veelal geplaatst zijn door Gunter Demnig, zelf.

Gunter Demnig

Stolpersteine ter herinnering aan de familie Meijer.

Op 1 december 2016 werden in Gorinchem de eerste negen stenen gelegd door Gunter en daarna zijn er nog zestien stenen geplaatst, waarbij wij voor het eerst de vrijheid kregen om deze zelf neer te mogen leggen.

Er is van deze steenlegging een fotoverslag gemaakt wat is omgezet in een filmpje van deze gebeurtenis: https://www.youtube.com/watch?v=bhpaZTcCY5w

Op 27 juni 2017 hebben we (in dankbaarheid voor de mogelijkheid hiertoe) in de Gasthuisstraat voor de tweede keer een aantal Stolpersteine geplaatst.

Een bijzondere steenlegging, die dag, was het plaatsen van vijf Stolpersteine bij het huis van het gezin Meijer (gevlucht uit Duitsland voor het toenemende antisemitisme). In de binnenstad van Gorinchem had de heer Meijer een opticiënzaak.

Op de dag dat de Duitsers Nederland binnenvielen, zag deze man geen andere uitweg dan zichzelf en zijn gezin van het leven te beroven. Man, vrouw en drie kinderen, gedwongen door wanhoop, geen mogelijkheid meer ziende om verder te leven; vijf van de zestien stenen zijn voor deze familie.

Wij, als onderdeel van de “Werkgroep Stolpersteine Gorinchem”, vinden het een eer deze Joodse (Gorinchemse) mensen te eren door hun naam te vermelden op een kleine steen, waarop hun namen staan, zodat we ze nooit zullen vergeten.

Nu 2021 hebben we de laatste steentjes gelegd. Daarmee zijn we gekomen op een totaal van 72 steentjes / monumentjes. Dat betekend dat we ons doelvan 2016 hebben gehaald in 5 jaar tijd. Er zijn de nodige strubbelingen geweest waaronder Gunther Demnig die geen steentjes meer kon leveren op een redelijke termijn. Het cronisch geld tekort werd in één keer opgelost door een aktie van de Gorinchemse ronde tafel organisatie. We zijn uitgeweken naar een ander soort steentjes van zwart marmer met witte letters. Het is nu ongeveer fifty fifty met de steentjes. Op dit moment zijn we bezig met het ontwerpen van een Flyer die we in Gorinchem op de bali mogen leggen van ” MOOIGORINCHEM” De flyer zal waarschijnlijk verwijzen naar de App van IZI travel / Gorinchem/ Struikelsteenjes. Deze App is nu al te bezoeken en geeft info in alle gelegde steentjes en de daarop vermelde personen Als dat klaar is gaan we waarschijnlijk de stichting “Struikelsteentjes”opheffen. Wij als bestuursleden zijn blij en dankbaar dat we dit hebben mogen doen voor de vermoorde Joden uit Gorinchem. Het geeft veel voldoening om iets gedaaan te hebben voor het Joodse volk. Het was best veel werk om alles uit te zoeken. Geboorte jaar, leeftijd waarop ze zijn vermoord, waar ze zijn vermoord. Zijn de namen goed gespeld? Woonden ze echt op dat adres zo waren er vele vragen die beantwoord moesten worden. Heel intensief maar ook heel indringend en soms emotioneel als je de verhalen van de families in mocht zien.

Voor meer informatie, vraagt u dan naar de heer P. Dekker , telefonisch bereikbaar onder 06-22046823.